Egyébként meg hamarosan jön úgyis a salátás szezon. :)
Szóval a recept:
Fűszeres boreset
az alap borecethez:
Hozzávalók:
- bármilyen bor, bármilyen mennyiségben (érdemes először kicsivel kezdeni... saját vélemény. :)
valahol 5dl-t olvastam - pár szem kockacukor
- 10 szem mazsola
- fél dl ecet 10%-os
- Keresek egy öblösebb befőttes üveget, beleöntöm a bort, és hozzádobom a néhány szem kockacukrot. Ettől fog beindulni az erjedés.
- Ha ez megvan, beleszórjuk mazsolát, és felöntöm ecettel.
- Az üveget lefedem egy vászondarabban, és a lakás egy melegebb pontjára teszem. Így érlelem úgy 1,5-2 hónapig.
- A legvégén pedig leszűröm, és áttöltöm egy csinosabb keskeny szájú üvegbe.
Itt azt is írják, hogy az igazán jó borecetet, magától kell hagyni beindulni erjedni. Ezt úgy követik el, hogy 1 liternyi vörös vagy fehér bort egy jóval nagyobb (5 literes) üvegbe, ballonba töltöm. Aztán 1- 1,5 évig a pincében pihentetem. Elvileg a túl üres üvegben elkezd unatkozni, és erjedésbe fog. :)
Fűszerekkel tovább ízesítem:
- 1 l borecet
- 1 mokkáskanál törött fekete bors,
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
- 1 mokkáskanál őrölt mustármag,
- 1 mokkáskanál őrölt koriander,
- 1 csapott evőkanál só,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- 1 mokkáskanál törött fekete bors,
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
- 1 mokkáskanál őrölt mustármag,
- 1 mokkáskanál őrölt koriander,
- 1 csapott evőkanál só,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
Elkészítés:
- A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom.
- Ezután a borecetet langyosra melegítem. Belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert.
- Lekötve érlelem 5 hétig. Ha letelt az idő, finom szűrőn átszűröm, kisebb üvegekbe porciózom, tetszés szerint. Gondosan lezárva tárolom.
- mindenféle saláták ízesítéséhez
- húsok pácolásához különösen a hal, nyúl és bárányhoz
- az öntetek és a majonéz feldobásához is remek
- meggátolja a felvágott alma, körte és zeller megbarnulását.
- zöldségek, gombák, és egykét gyümölcsök savanyítására
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése