Gyors levelestésztából készült croissan
Hozzávalók: (16 jó nagy kifli lesz belőle)
- 70 dkg liszt
- 1 csomag élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 1 pohár natúr joghurt, vagy kefir (140 g)
- 2 tojás
- 1 kávéskanál só
- 25 dkg hideg!! vaj (én a fagyóba is betettem, hogy jobban lehessen majd reszelni)
- 1 tojás a megkenéshez
- A tészta hozzávalóit hidegen összedolgozom egy tálba. (Én a férjem tanácsára azért langyos tejben futtattam fel az élesztőt 1 evőkanál cukorral. Csodálatosan szépen feljött. Aztán hagytam kihűlni, és úgy öntöttem a tészta többi részéhez.) Jól kidolgozzuk, és másfél órára betesszük a hűtőbe pihenni.
- Ha már majdnem kifolyik a tálból, az jó. :D De kb a duplájára kell. Akkor 8 kisebb cipóra osztom. Mindent kinyújtom egy kisebb kör alakú lapra. Késhegy vastagságú legyen. Aztán az lesőt egy kerek tálcára teszem. A vajat úgy osztom el, hogy 7 reszelésre elegendő legyen. Az első lap tetejére reszelek belőle. Aztán nyújtom a következő lapot, ráhelyezem, vajat reszelek rá... stb stb. Ezt ismételem 7x. Az utolsó lapra nem kell vaj.
- Ha megvan a tésztatornyunk, akkor így egészben kezdem el kinyújtani. Ha lelóg a nyújtódeszkáról semmi gond, ne ijedjetek meg. Baromi nagy tészta lesz! :D Nem túl vékonyra kell nyújtani.
- Ha megvan, akkor 16 körcikkre osztom. Ha téglalapra sikeredett a nyújtás, akkor félbe vágjuk, és lehetőleg egyenlő oldalú háromszögekre osszuk. A befogót középen megvágjuk, így könnyebben fel tudjuk majd tekerni. És jöhet a töltelék is. Lehet sajt, nutella, csoki, lekvár, sonka... Amit csak szeretnénk.
- A nagyobbik oldalától kezdve feltekerjük, és a végén meghajtogatjuk kicsit, hogy kifli formájú legyen.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Ha még aznap szeretnénk enni belőle, akkor így hagyjuk a kétszeresére kelni, majd 180°C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük. De előtte tojással megkenjük és a tetejére díszítésnek reszelhetünk sajtot, szezámmagot, lenmagot, mákot, vagy ha édes a töltelék, dekorációs jégcukrot, csokit is csurgathatunk rá.
Ha másnap reggel szeretnénk friss reggelit belőle, akkor hűtőben éjszakáztatjuk. Akkor nem kell megkenni a tetejét!!!
Reggel pedig hideg sütőbe tesszük úgy, hogy beállítjuk a 180°C-ot. (Tehát, nem kell előmelegíteni) Így kb 20-25 perc a sütés ideje.
Elkészítés: Kicsit macerás és időigényes. De megéri vele szenvedni. :) ****
Költségvetés: Olcsóbb, mint a pékségben venni 16 croissant. :D **
Siker: Isteni! Főleg az illata! Omlós, lágy, friss, ropogós. ^^ *****
nagyon jól néznek ki, kár, hogy diétázom :S a párodnak jobbulást
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :) Igazából annyira nem vészes kalória szempontjából... De ha diétázol, tényleg nem a legjobb reggeli. :) De talán majd egyszer. ;)
TörlésKöszönjük! Már túl van rajta. :)