Barna sörös marharagu
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 3 száll közepes-nagyobb sárgarépa
- 3 száll petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 közepes zeller
- fél kg apró csiperke (bár szerintem ha teszünk hozzá 3-4 db vargányát, csak még jobban felturbózza, mi biztos teszünk, ha legközelebb csinálunk. Nem dominált a gomba, és mi szeretjük, ha lehet érezni az ételekben. ;) )
- 2 gerezd fokhagyma (mi többet tettünk bele, mert nem lehetett érezni... szóval 4 gerezdet is elbír)
- 2 kisebb vagy 1 nagy vöröshagyma
- só, ízlés szerint
- 5 szem szegfűbors
- csombor - borsikafű
- kakukkfű
- fél liter barna sör
- 2 dl főzőtejszín
- én, a férjem tanácsára tettem bele 2 szem babérlevelet is
- Megtisztítjuk a hozzávalókat. Majd mindent kockára vágunk. A zöldségeket érdemes nagyobb darabokra, mert sokat kell főzni a húst, így pépessé válhatnak.
- Vastagabb aljú edényben lepirítom a kockára darabolt vöröshagymát. Rádobom a zöldségeket, fűszerezem. Kicsit pároljuk, de tényleg csak kicsit. Éppen annyira, hogy a sárgarépa és a gomba kiengedje a levét. (jó tanács, ha nem akarjuk, hogy a gomba összeessen már most, akkor ne sózzunk egyből! ;) )
- Ha a zöldségek kellő képen összeértek, beleteszem a marhahúst is. Kavargatom, párolom így is vagy 5 percig.
- Végül felöntöm a sörrel. Lefedem, de persze nem feledkezem meg róla! ;) Sokszor átkavarva 4-5 órát főzöm. Vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Szüksége esetén felönthetjük vízzel, ha nagyon elfő a leve. Illetve folyamatosan kóstolgassuk a fűszerek miatt. Mi rengeteget tettünk utána egy-egy kóstoló alkalmával.
- Ha késznek nyilvánítjuk, akkor a ragu levéből kisebb mély tálba szedek egy-két merőkanálnyit, ebbe beleöntöm a tejszínt. Jól elkavarom, és ezt a lét öntöm vissza a fazékba. (ez azért kell, hogy a tejszín ne csapódjon ki. ;) * mire nem jó, ha az ember férje szakács. ^^ ) Jól összekeverem, és addig főzöm, amíg nem rottyan. :)
És kész is! - Ha köretet kívánunk hozzá, tökéletes párosítás a sima főt krumpli. Amit ugye felteszünk főlni, jól megsózzuk. Ha puha elzárjuk, meghámozzuk. Mi lyukacsos krumplitörővel (olyan, mint a fokhagyma törő, csak sokkal nagyobb) nyomtuk ki, és ettől érdekes formát kap. De ha simán hosszanti irányba négy gerezdre vágjuk a krumplit, úgy is tökély.
Az eredeti receptet itt találhatjátok meg.
Elkészítés: Viszonylag könnyű: ** (el kell találni az ízeket)
Költségvetés: Nem olcsó: **** (a marha nem a legolcsóbb húsok közzé tartozik)
Eredmény: Kasszasiker: ***** * :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése