Először is a gasztroajándékok sorát bővíteném. :)
3. rész
Narancsos- gyömbéres sütőtöklekvár
Hozzávalók: (3, 2 dl-s üveg lesz belőle)
- 0,5 kg sütőtök
- 0,5 kg narancs (4-5 nagyobb)
- 1 citrom reszelt héja
- 2 kisebb diónyi gyömbér
- 1 zacskó 3:1 dzsemfix
- 35 dkg cukor
Elkészítés:
- A tököt lereszeljük. Vagy nagyon apró darabokra vágjuk, és később botmixerrel turmixoljuk össze. A lényeg az, hogy lekvár állaga legyen.
- A narancsokat kifilézzük. Azaz megtisztítjuk a fehér savanykás részről, hogy lehetőleg a legtöbb hús maradjon meg.
- A citrom háját lereszeljük, a gyömbért meghámozzuk reszeljük.
- Ha mindez megvan, akkor a tököt feltesszük főzni annyi vízben (vagy a narancsok levében, ami marad a filézéskor), ami ellepi és bő negyed, de inkább 20 percet főzzük a naranccsal együtt. Ha elég puhára főtt, akkor hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a gyömbért. Jól elkeverjük, ellenőrizzük a tök puhaságát. Ha már kellően puha, akkor félrehúzzuk a tűzről, és jöhet a botturmix, hogy egyenletes homogén masszát : lekvárt kapjunk. De ha ügyesek vagyunk ez sem kell. (nekem kellett.. ^^)
- Amikor ténylegesen nem tartalmaz már nagy darabokat visszatesszük a fazékba, beleöntjük a dszemfixet, jól összedolgozzuk, majd felöntjük egy kevés vízzel és közepes lángon kavargatjuk kicsit a lekvárt. Utána hozzáöntöm a cukrot is. Vigyázzunk, nehogy lekapjon!
- Mindezt addig kavargatom, és főzöm, amíg rotyogni nem kezd. Ha így tenne, zárjuk el :D És jól kimosott üvegekbe adagoljuk. Zárjuk le légmentesen, és pár percig fordítsuk fejre. Így nem kell hozzá tartósítószert használni.
- Száraz dusztban pár napig eltesszük, és utána már fogyasztható is! Valami mennyei a citrusos íz, és a pikánsan érzéki gyömbér... Hmmm... 2-3 napig ezt reggeliztünk a vajas pirítóssal. :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése