2012. december 8., szombat

Elhavazva...

Túlságosan bonyolultak a napok, és néha apró dolgok tesznek keresztbe, hogy blogolni tudjak... De most pótolni próbálom :)

Először is a gasztroajándékok sorát bővíteném. :)

3. rész 

Narancsos- gyömbéres sütőtöklekvár


Hozzávalók: (3, 2 dl-s üveg lesz belőle)
  • 0,5 kg sütőtök
  • 0,5 kg narancs (4-5 nagyobb)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kisebb diónyi gyömbér
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix
  • 35 dkg cukor
Természetesen az adagokat lehet növelni. Én kétszer csináltam végül, mert annyira finom, hogy magunknak is kellett belőle :D

Elkészítés: 

  1. A tököt lereszeljük. Vagy nagyon apró darabokra vágjuk, és később botmixerrel turmixoljuk össze. A lényeg az, hogy lekvár állaga legyen. 
  2. A narancsokat kifilézzük. Azaz megtisztítjuk a fehér savanykás részről, hogy lehetőleg a legtöbb hús maradjon meg. 
  3. A citrom háját lereszeljük, a gyömbért meghámozzuk reszeljük. 
  4. Ha mindez megvan, akkor a tököt feltesszük főzni annyi vízben (vagy a narancsok levében, ami marad a filézéskor), ami ellepi és bő negyed, de inkább 20 percet főzzük a naranccsal együtt. Ha elég puhára főtt, akkor hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a gyömbért. Jól elkeverjük, ellenőrizzük a tök puhaságát. Ha már kellően puha, akkor félrehúzzuk a tűzről, és jöhet a botturmix, hogy egyenletes homogén masszát : lekvárt kapjunk. De ha ügyesek vagyunk ez sem kell. (nekem kellett.. ^^)
  5. Amikor ténylegesen nem tartalmaz már nagy darabokat visszatesszük a fazékba, beleöntjük a dszemfixet, jól összedolgozzuk, majd felöntjük egy kevés vízzel és közepes lángon kavargatjuk kicsit a lekvárt. Utána hozzáöntöm a cukrot is. Vigyázzunk, nehogy lekapjon! 
  6. Mindezt addig kavargatom, és főzöm, amíg rotyogni nem kezd. Ha így tenne, zárjuk el :D És jól kimosott üvegekbe adagoljuk. Zárjuk le légmentesen, és pár percig fordítsuk fejre. Így nem kell hozzá tartósítószert használni. 
  7. Száraz dusztban pár napig eltesszük, és utána már fogyasztható is! Valami mennyei a citrusos íz, és a pikánsan érzéki gyömbér... Hmmm... 2-3 napig ezt reggeliztünk a vajas pirítóssal. :D 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése