Körtés- túrós lepény
Hozzávalók: (35*25 cm tepsihez)
Tészta:
- 200 g túró
- 6 e.k olaj
- 1 tojás
- 2 tasak vaníliás cukor (én 1 bourbon vaníliát használtam, sokkal erőteljesebb és karakteresebb az íze)
- 1 e.k kakaó
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 1 sütőpor
- 3 tojás
- 300 g túró
- 250 g tejföl
- 4 e.k citromlé (de szerintem reszelt citromhéjjal is finom lehet)
- 80 g cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor (én főzőst használtam hozzá, és nem volt vele gond)
- 1 t.k őrölt gyömbér
- fél t.k szegfűszeg (nálunk nem volt, szóval kihagytam. De fel sem tűnt)
- 1 üveg körtebefőtt, vagy 1 kg friss körte
- A túrót az olajjal, a tojással és a vaníliás cukorral összekeverjük. Aztán az összes "száraz" hozzávalót, így a lisztet, kakaót, sót, és a sütőport ehhez adjuk hozzá. Ha túl száraznak ítéljük, tehetünk hozzá még egy kis tejfölt, akkor jobban összeáll. Összegyűrjük. Egy keményebb tészta lesz belőle.
- A tepsit kivajazzuk, lisztezzük. Vagy sütőpapírral béleljük. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a tepsi oldalára is jusson.
- A töltelékhez a tojásokat szétválasszuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a túróval a tejföllel, a fűszerekkel, a citromlével és a cukorral összedolgozzuk. A végén pedig pár határozott mozdulattal, de vigyázva, hozzáadjuk a felvert habot. Aztán szépen a tésztára borítjuk.
- A körtéket legyező mintában bevagdossuk, és a túrós massza tetejére tesszük, a vágásokkal felfelé, kissé benyomkodva. De akár kis darabokra vágva is tökélet.
- 200 C°-ra előmelegített sütőben kb 30- 35 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, lehet szeletelni.
Költségvetés: Nem kell belenyúlni a pénztárcába. A túró helyenként horribilis áron van... De ezt leszámítva, mindent lehet otthon találni a hétköznapokon is. **
Siker: A családban a fiúk imádták, mert nem édes és eteti magát. :) Nekem annyira nem volt extázis, de a többieknek nagyon ízlett. ****
Eredeti recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése