Szilvás lepény
Hozzávalók: (1 nagy tepsi)
- 0,5 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 közepes, nagyobb tojás
- 1 kanál zsír (én 3 e.k olajat használtam zsír hiányában )
- 6 dkg cukor (ez az eredeti receptben nincs benne, de túl puritánnak és íztelennek éreztem a tésztát, szóval aki akar az rak bele. :) )
- 1 nagy tejföl (olyan 3 dl elég)
- 1 cs. vaníliás cukor + fahéj
- 1 kg szilva vagy 1 üveg befőtt
- tej amiben felfuttatom az élesztőt + ha a tészta túl száraz, lehet hozzá tenni
- egy csipet só
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom.
- Amíg erre várok, összekeverem a tészta többi alapanyagát. Majd, amikor már jónak ítéljük az élesztőt (szép habos lesz a tej), akkor hozzáöntöm és pizzatésztához hasonló könnyű tésztát gyúrok.
- Ha ez megvan, fél óráig pihentetjük.
- Amikor lejárt az idő kinyújtjuk, amekkora a tepsi. A tepsit persze kiolajozzuk vagy vajazzuk. Beletesszük a tésztát. Megkenjük a tetejét 1 dl tejföllel. Aztán a vaníliás cukrot és a fahéjat összekeverem és ezzel szórom meg a tejfölös felületet. Utána jön a félbevágott, kimagozott szilva, ízlésesen szétosztva. Kicsit belenyomkodhatjuk, hogy jobban összesüljön a tésztával.
- 180 C°os előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyelem!!! Életveszélyesen jó illata van sütés közben!!! :D
Elkészítés: "Egyszerű, mint egy pont. " Tényleg nem igényel semmi nagy tudást és előkészületet. *
Költségvetés: Ebben sem érzem úgy, hogy nagyon pénztárca terhelő lenne. *
Siker: Hát... a tepsi alig 1 óra alatt elfogyott... Szóval lehet érdemes dupla adaggal indítani, ha nagy a család. :D Ja és ezt sikeresnek veszem. :) *****
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése