2012. szeptember 28., péntek

Szezonális II.

Ígértem, hogy leírom a másik szezonális gyümölcsből készült finomságot. Na, eljött az idő. :D Lássuk:

Szilvás lepény

Hozzávalók: (1 nagy tepsi)
  • 0,5 kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 közepes, nagyobb tojás
  • 1 kanál zsír (én 3 e.k olajat használtam zsír hiányában )
  • 6 dkg cukor (ez az eredeti receptben nincs benne, de túl puritánnak és íztelennek éreztem a tésztát, szóval aki akar az rak bele. :) ) 
  • 1 nagy tejföl (olyan 3 dl elég)
  • 1 cs. vaníliás cukor + fahéj
  • 1 kg szilva vagy 1 üveg befőtt
  • tej amiben felfuttatom az élesztőt + ha a tészta túl száraz, lehet hozzá tenni
  • egy csipet só
Elkészítés: 
  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. 
  2. Amíg erre várok, összekeverem a tészta többi alapanyagát. Majd, amikor már jónak ítéljük az élesztőt (szép habos lesz a tej), akkor hozzáöntöm és pizzatésztához hasonló könnyű tésztát gyúrok. 
  3. Ha ez megvan, fél óráig pihentetjük. 
  4. Amikor lejárt az idő kinyújtjuk, amekkora a tepsi. A tepsit persze kiolajozzuk vagy vajazzuk. Beletesszük a tésztát. Megkenjük a tetejét 1 dl tejföllel. Aztán a vaníliás cukrot és a fahéjat összekeverem és ezzel szórom meg a tejfölös felületet. Utána jön a félbevágott, kimagozott szilva, ízlésesen szétosztva. Kicsit belenyomkodhatjuk, hogy jobban összesüljön a tésztával. 
  5. 180 C°os előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyelem!!! Életveszélyesen jó illata van sütés közben!!! :D 
Ennyi és már kész is. :)

Elkészítés: "Egyszerű, mint egy pont. " Tényleg nem igényel semmi nagy tudást és előkészületet. *
Költségvetés: Ebben sem érzem úgy, hogy nagyon pénztárca terhelő lenne. *
Siker: Hát... a tepsi alig 1 óra alatt elfogyott... Szóval lehet érdemes dupla adaggal indítani, ha nagy a család. :D Ja és ezt sikeresnek veszem. :) *****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése