Jöhet? :)
Kávés puncstorta
Hozzávalók: (12 szelet)
- 8 tojás
- 8 púpozott e.k liszt
- 8 csapott e.k cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 4 e.k rum (ez kb 1 kis üveg rumaroma, én azzal csináltam a Prücsök miatt)
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 17 dkg porckor
- 0,5 dl fekete kávé (de szerintem sütikbe a Nescafé instant kávéi sokkal jobbak)
- 4-5 dkg durvára vágott dió (nálunk mandula a férjem allergiája miatt)
- 1 púpozott e.k kakaópor (Holland a legjobb, mint tudjuk ;) )
+ én tettem bele még mazsolát is, egy csomaggal valamint rumaromát. Azt kb 2 e.k.
- 1 cs. puncs ízű pudingpor (főzős)
- 3 dl tej
- 3 e.k cukor
- 10 dkg Rama
- 20 dkg porcukor
- 1 e.k rum
- 1-2 e.k piros színű szörp, vagy ételszínező
+ 3-4 dl Hulala habtejszín, díszítésnek
- Egy tortaformát előkészítünk és kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibélelünk. 150 C°-ra előmelegítjük a sütőt.
- Piskótát sütünk a 8 tojásból. Beleöntjük a formába, és beletesszük az előmelegített sütőbe. 170 C°-on tűpróbáig sütjük. (kb. 45 perc) Ha kész, nem vesszük ki, hanem elzárjuk a sütőt, és 10 percig hagyjuk még bent pihenni.
- A tortát egy nedves konyharuhára kiborítjuk. Hagyjuk hűlni. Addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hozzávalókat: tej, cukor, kakaó, kávé összekeverjük, és feltesszük pár percig főlni.Csak, hogy épp bugyorékoljon.
- Ha a tészta langyossá hűlt, akkor levágjuk a tetejét, amit később visszateszünk rá! Szóval úgy mérjük ki a vastagságát. ;) Ezután nekiesünk a belsejének egy kiskanállal s kikanalazzuk, úgy, hogy 2 cm perem maradjon a szélén.
- 1 dl tejben elkeverünk 4. ek rumot, és ezzel az érdekes színű tejjel, meglocsoljuk a piskóta belsejét, tetejét.
- A kiszedett piskótát egy tálban kisebb darabokra tépkedjük, majd nyakon öntjük a kakaós rumos kávéval. Én már itt beletettem a mazsolát és a rumot. :) Utoljára jön a mandula/dió. Jól összedolgozzuk, és visszatöltjük a torta belsejébe.
- A pudingot megfőzzük és a végén hozzákeverjük a Ramát. Majd ráöntjük a töltelékre. Ezután lefedjük a tortát a "kalapjával" és enyhén rányomkodjuk.
- A mázhoz a porcukrot és a rumot elkeverjük. Beletesszük a piros színezéket. Ha nagyon sűrű, tehetünk hozzá egy kevés vizet. Egy épp hogy folyós masszát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon híg az nem jó, mert lefolyik a tortáról!!!!
- Amennyiben sikerül ezt az akadályt is venni, akkor nincs más hátra, mint a tejszín felverése, és a díszítés!
Elkészítés: Mint már írtam, rosszabbnak tűnik, meg macerásnak. De nem az. Szóval bátran neki lehet veselkedni! **
Költségvetés: Nos... nem egy olcsó torta. Főleg a tojások miatt. De igazából megéri, mert nagyon finom! :) A többi meg, majdhogynem mindennapos hozzávaló. Bármikor elérhető a konyhában. ****
Siker: Nagy volt a dicshimnusz. :) **** Egy igencsak válogatós kóstoló szerint: "jobb, mint a bolti" ^^
Eredeti recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése