2012. január 17., kedd

A hétvégi művem

A hétvégén szülinapoztunk, és egy kérést teljesítettem azzal, hogy elkészítettem a következő remeket. Már egyszer sikert arattam vele, és most újra kérték. Egyszerű (de tényleg ;) ) és mégis nagyszerű torta, amit szívből tudok ajánlani mindenkinek. Mutatós is, ha van egy kis fantáziátok, illetve nem drága, és mégis "meggyanúsítottak" vele, hogy rendeltük. :) Nem tart az egész másfél óránál tovább, bár az alkalom előtt egy nappal neki kell esni, mert pihennie kell egy éjszakát!!!

Tejszínes citromtorta

Saját kép,
és a gyertyaszám 3 ember összeadott életkora, ne lepődjetek meg! ;)
Hozzávalók: 

A piskótához:
- 2 normál méretű tojás
- 2 evőkanál csapott kristálycukor
- 2 evőkanál csapott finomliszt
- 1 mokkáskanál csapott sütőpor, vagy szódabikarbóna
- 1 csípett só
 
A krémhez:
- 500 ml tejföl (20%-os)
- 5 dl habtejszín (Hulala a legjobb)
- 2 db citrom
- 130 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 14 db babapiskóta (én simát szoktam használni, de cukrozott is jó)
- 15 g zselatinpor (átlátszó) 

A díszítéshez:
- tejszínhab (én ehhez is Hulala habtejszínt használtam)
- 1 citrom
- citromfű levél vagy 1 lime

Elkészítés:

1. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük. Félrerakjuk.
2. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük. De közben még...
Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal hozzákeverjük a tojássárgáját. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, amibe előzőleg belekevertük a sütőport, és simára keverjük a piskótát.
3. Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük. De én maradok a régi hagyományos módszernél: tűpróba. :) Ha nem ragad rá, akkor jó. :) De előbb semmiképp se nyissátok rá a sütő ajtót, mert a piskóta azt nem szereti, és összeesik. ;)
Ha késznek ítéljük, kivesszük és félretesszük, amíg kihűl. Közben persze lehet készíteni a krémet.

4. Lereszeljük a citromok héját, majd egy tálba öntjük a tejfölt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a jól megmosott citromok reszelt héját, és átszűrt levét. Jól elkeverjük!
5. A zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikrohullámú sütőben felforrósítjuk. Mikor langyosra visszahűlt, hozzákeverjük a citromos krémhez.
6. Ezután a jól behűtött tejszínt (jó előtte behűteni legalább egy nappal, így jó belőle habot verni) kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a krémhez keverjük úgy, hogy a hab ne törjön össze!
7. Ezután a krém felét a tortaformában lévő piskóta lapra kenjük, kirakjuk a babapiskótával, majd a krém másik felével betöltjük a tortát. Elsimítjuk a tetejét.
8. Fóliával lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Ezalatt a babapiskóta megpuhul, a zselatin megköt. Másnap kivesszük a tortát a tortasütőből és a kész torta tetejét tejszínhabbal, citromkarikákkal, citromfű levelekkel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk!

Díszítése egyéni fantázia kérdése :)

Sok sikert hozzá! ^^

Elkészítés: Könnyű: *
Költség: Viszonylag olcsó: **
Eredmény: Siker: *****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése