2012. január 26., csütörtök

Marháskodások

Megpróbálok mindig olyan recepttel jönni, amit már megcsináltam, és saját tapasztalatokkal is ki tudom bővíteni a neten találtakat. Most is egy ilyen nagyon ütős egytálétel jön. Bár mi a vendégek kedvéért tálaltunk hozzá sima főt krumplit köretként. De mint mondtam egytálételként is megállná a helyét.

Barna sörös marharagu

Hozzávalók: 
  • 1 kg marhahús
  • 3 száll közepes-nagyobb sárgarépa
  • 3 száll petrezselyemgyökér
  • 1 karalábé
  • 1 közepes zeller
  • fél kg apró csiperke (bár szerintem ha teszünk hozzá 3-4 db vargányát, csak még jobban felturbózza, mi biztos teszünk, ha legközelebb csinálunk. Nem dominált a gomba, és mi szeretjük, ha lehet érezni az ételekben. ;) ) 
  • 2 gerezd fokhagyma (mi többet tettünk bele, mert nem lehetett érezni... szóval 4 gerezdet is elbír)
  • 2 kisebb vagy 1 nagy vöröshagyma
  • só, ízlés szerint
  • 5 szem szegfűbors
  • csombor - borsikafű
  • kakukkfű
  • fél liter barna sör
  • 2 dl főzőtejszín
  • én, a férjem tanácsára tettem bele 2 szem babérlevelet is
Elkészítés:
  1.   Megtisztítjuk a hozzávalókat. Majd mindent kockára vágunk. A zöldségeket érdemes nagyobb darabokra, mert sokat kell főzni a húst, így pépessé válhatnak. 
  2. Vastagabb aljú edényben lepirítom a kockára darabolt vöröshagymát. Rádobom a  zöldségeket, fűszerezem. Kicsit pároljuk, de tényleg csak kicsit. Éppen annyira, hogy a sárgarépa és a gomba kiengedje a levét. (jó tanács, ha nem akarjuk, hogy a gomba összeessen már most, akkor ne sózzunk egyből! ;) )
  3. Ha a zöldségek kellő képen összeértek, beleteszem a marhahúst is. Kavargatom, párolom így is vagy 5 percig. 
  4. Végül felöntöm a sörrel. Lefedem, de persze nem feledkezem meg róla! ;) Sokszor átkavarva 4-5 órát főzöm. Vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Szüksége esetén felönthetjük vízzel, ha nagyon elfő a leve. Illetve folyamatosan kóstolgassuk a fűszerek miatt. Mi rengeteget tettünk utána egy-egy kóstoló alkalmával.
  5. Ha késznek nyilvánítjuk, akkor a ragu levéből kisebb mély tálba szedek egy-két merőkanálnyit, ebbe beleöntöm a tejszínt. Jól elkavarom, és ezt a lét öntöm vissza a fazékba. (ez azért kell, hogy a tejszín ne csapódjon ki. ;) * mire nem jó, ha az ember férje szakács. ^^ ) Jól összekeverem, és addig főzöm, amíg nem rottyan. :)
    És kész is! 
  6. Ha köretet kívánunk hozzá, tökéletes párosítás a sima főt krumpli. Amit ugye felteszünk főlni, jól megsózzuk. Ha puha elzárjuk, meghámozzuk. Mi lyukacsos krumplitörővel (olyan, mint a fokhagyma törő, csak sokkal nagyobb) nyomtuk ki, és ettől érdekes formát kap. De ha simán hosszanti irányba négy gerezdre vágjuk a krumplit, úgy is tökély. 
Jó étvágyat! 

Az eredeti receptet itt találhatjátok meg.

Elkészítés: Viszonylag könnyű: ** (el kell találni az ízeket)
Költségvetés: Nem olcsó: **** (a marha nem a legolcsóbb húsok közzé tartozik)
Eredmény: Kasszasiker: ***** * :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése