2012. január 27., péntek

Muffin alap

Tudom, kismillió muffin alap és más receptet lehet a neten találni. Sőt, akár Dunát is lehetne vele rekeszteni. De azért leírom én is az én alap receptemet, mert nekem ez vált be igazán.
Igaz, amerikai süti... tehát mondhatni primitív, és a csapnivaló szakácsok is el tudják készíteni.
Szóval:

Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál narancslé
  • 15 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg adalék, a képen dió (bármi, amit hozzá kívánunk tenni: kókusz, csoki, aszalt gyümölcsök)
Elkészítés: 
  1.  Mint már mondtam pofon egyszerű. Férjemmel mindig meg is jegyezzük, ha bármi egyszerű, mint pl a muffin: "amerikai" Ők nem pepecselnek, gyorsan valamit összeütnek és kész.
    Ebből kiindulva minden száraz alapanyag mehet egybe. A "folyékony" tojás, narancslé, cola, kávé (már ha ilyen muffint szeretnénk) pedig külön, szintén egy tálba.
    Először megolvasztom a vajat, aztán beleütöm a két tojást, felverem. (De ügyeljünk arra, hogy ne legye nagyon forró a vaj, ki ne csapódjon a tojásfehérje.) Utána a három kanál narancslé. Ha ez kész, akkor mehet bele az étcsoki, ha ezt szeretnénk csinálni.
    De ha a száraz alapanyaghoz jön az adalék, esetünkben a dió, akkor ebbe a masszába nem rakunk semmit. Simán összekeverem a vajat a többivel és nincs vele dolgom.
  2. A száraz alapanyagok (liszt, cukor, sütőpor) mehetnek egybe. + amit szeretnénk csinálni: most, dió. Majd ehhez jön a felolvasztott vajas keverékünk. Jól összekeverjük és már kanalazhatjuk is a sütőformába.
  3. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 20-25 percig sütjük. Vigyázat!!! Az első 10 percbe ne nyissuk rá az sütő ajtaját, mert nem jön fel majd a tészta! 
Ennyi. :) Remélem érthető voltam. ;) 

További muffin ötletek:

- almás fahéjas
- három csokis: étcsoki felolvasztva, tejcsoki és fehércsoki darabok bele. Vagy a fehér csoki mázként rá :)
- cappuccinos (vagy 3in1 zacskós instant keverékek)
- citrom-gyömbér
- függés
- kókuszos- kávés
- étcsokis- colás
- mazsola
- étcsokis- mandulás
- vagy sima alap minden adalék nélkül, de a közepébe belecsempészek egy pici csokitoját, húsvétkor. Vagy a Milkának vannak olyan kis mazsolás drazséi. Illetve lekvár, vagy nutella is mehet bele ekképpen.

Az a jó a muffinban, hogy bármit bele lehet tenni, amit otthon találunk. A variációk száma majdnem egyezik a végtelennel.
Fél óra alatt meg is van, és akár estére nasi, vagy a hirtelen betévedt vendégeknek már lehet is felszolgálni. :)

Elkészítés: Hipperkönnyű: *
Költségvetés: Nagyon olcsó: * (már ha nem akarunk valami baromi drága alapanyagot hozzá)
Eredmény: Siker:*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése