2012. október 26., péntek

Esti kakaózáshoz, vagy reggeli kávé mellé

Szeptember végén voltunk Monoron a rokonoknál. Délután elmentünk sétálni a határba, és találtunk jó pár mandulafát. Hát bőszen szedegetni kezdtük a mandulát. Haza is jöttünk egy jó nagy zacskónyival. Aztán talán két hete találtam egy receptet a Stahl magazinban. Eszembe jutott, hogy van egy csomó mandulám. :) Most ki is próbáltam. Szóval fel is teszem nektek! :)

Mandulás keksz
  

Hozzávalók: (durván 20-23 db sütihez)   
  • 15 dkg mandula
  • 50 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor (eredeti receptben 2-t ír, de szerintem nem kell annyi, mert rémesen kiérzett a sütiből)
  • 30 dkg cukor (barnacukor)
  • 4 tojás
  • 1 vaníliás cukor (bourbon)
  • magánvélemény: gyömbért is tegyünk bele! ;) 
Elkészítés: 
  1. Apró darabokra törjük a mandulát. Már ha nem eleve rudacskánk van otthon. Ezután egy nagy tálba beleöntjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a cukrot. Valamint a vaníliát. 
  2. A tojásokból kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Tésztát gyúrunk belőle. Ha nem áll össze segíthetünk rajta egy kis tej hozzáadásával.
  3. A kész tésztából két rudat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lehetőleg úgy, hogy a rudak ne érjenek össze, mert meg fognak nőni. Jó, ha olyan 2 ujjnyi távolságot hagyunk. 
  4. Előmelegített sütőben 170 C°-on 30 percig sütjük. 
  5. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Ezután fél cm vastagságú szeleteket vágunk le, és sütőrácsra helyezzük. De lehet tepsibe is, ahogy kényelmes. Ha megvan, akkor visszadugjuk a szeleteket a sütőbe 160 C°-on 10-15 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.
Azt írták, hogy légmentesen akár 2 hónapig is elállnak a kekszek. 

Elkészítés: Egyszerű, 15 perc alatt megvan. *
Költségvetés: Egy egyszerű süti, nem kell túlbonyolítani így az ár is elfogadható. *
Siker: Mondanom sem kell, nem próbálhattam ki igaz-e a 2 hónapos idő... :D **** (de csak a sütőpor íz miatt. A mostani receptet javítva még nem próbáltam ki. Majd ünnepekre. :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése