2012. október 9., kedd

Szezonális III.

Még mindig nem elég a most betakarítható gyümölcsös finomságokból. :) Ma is egy ilyet hoztam. ;)

Krémes almatorta

Hozzávalók: (6 főre)
  • 60 g liszt
  • 4 tojás
  • 100 g cukor
  • 2 e.k olaj
  • fél cs. sütőpor
  • 1 kg alma
  • + 2 e.k cukor a karamell készítéshez
Krém: 
  • 1 cs. tejszín vagy vaníliás főzős pudingpor
  • 400 ml tej
  • 4 e.k cukor
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a pudingot a csomagolás szerint. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és beleöntjük a pudingba. Jól összedolgozzuk.
  2. A tortaformát vastagon megkenjük vajjal. Az almát megtisztítjuk és negyedeljük. A lisztet kimérjük, beletesszük a sütőport, és jól összekeverjük.
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor 2 e.k cukorból karamellt készítünk. 1 e.k vajat megolvasztunk, beletesszük a cukrot, és sűrűn kevergetjük. Ha olyan sárgás színe lesz, mint a kukoricának, akkor levesszük a tűzről, és beleöntünk úgy 3 e.k tejet. Ebből lesz a tejkaramella, amit a tortaforma aljába csurgatunk. Amikor a karamell szétfolyt, akkor az almadarabokkal körkörösen kirakjuk a tortaforma alját.Domború felületükkel lefele. Ez lesz a tortánk teteje. ;)
  4. Sütőpapírral lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük (ne magas fokozaton!!!), amíg a tésztát ki nem kavarjuk. 
  5. A négy tojásból és a cukorból kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk az olajat és óvatosan a sütőporos lisztet. Jól elkeverjük. Ezután kivesszük az almát a sütőből, levesszük róla a sütőpapírt, majd ráöntjük a tészta masszát. Visszaküldjük a sütőbe, és megsütjük. 25-30 perc kell hozzá. Vagy, amíg aranybarna nem lesz. ;) 
  6. Mi nem vágtuk szét végül a tortát, mert siettünk. Szóval a krémet mellé kínáltuk. De ha valóban tortát kívánunk készíteni, akkor a tortaformát úgy veszem ki a sütőből, hogy fejjel lefelé fordítom. Azaz az alja legyen felül. Szépen leválasztjuk a tortáról. Aztán óvatosan egy cérna vagy kés segítségével középen elvágjuk. Az almás "kalapot" levesszük, és félrerakjuk. Az ott maradt alját, megkenjük a krémmel, majd visszahelyezzük rá a tetejét. Persze előtte meg kell várni, hogy kihűljön kissé. :)
Eredeti recept

Megjegyzés, tapasztalat: 
Elég sokat változtattam rajta, mert pl a karamell készítés nincs benne... és én sokat szenvedtem. Aztán a férjem tanácsára tejkaramellát készítettem. Ugyanis a sima nem olvadt el az alma tetején. Pedig ez lenne a cél. Hogy szép bevonó réteget képezzen az almán, így a torta dísze is lenne.

Elkészítés: Kicsit macerás a karamell miatt. Meg úgy játszik az idegrendszerrel... De amúgy alapjáraton, a húzós karamellt, egyszerű torta. ***
Költségvetés: Nem mondhatom azt, hogy drága. Sőt, ha van otthon alma, akkor igazából minden alapvető dolog megvan hozzá, lehet csinálni. *
Siker: A családnak ízlett úgy is, hogy nem nagyon sikerül a karamell rétegem...És csak mellé tálaltam a krémet. ****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése