Krémes almatorta
Hozzávalók: (6 főre)
- 60 g liszt
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 2 e.k olaj
- fél cs. sütőpor
- 1 kg alma
- + 2 e.k cukor a karamell készítéshez
- 1 cs. tejszín vagy vaníliás főzős pudingpor
- 400 ml tej
- 4 e.k cukor
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- Először elkészítjük a pudingot a csomagolás szerint. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és beleöntjük a pudingba. Jól összedolgozzuk.
- A tortaformát vastagon megkenjük vajjal. Az almát megtisztítjuk és negyedeljük. A lisztet kimérjük, beletesszük a sütőport, és jól összekeverjük.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor 2 e.k cukorból karamellt készítünk. 1 e.k vajat megolvasztunk, beletesszük a cukrot, és sűrűn kevergetjük. Ha olyan sárgás színe lesz, mint a kukoricának, akkor levesszük a tűzről, és beleöntünk úgy 3 e.k tejet. Ebből lesz a tejkaramella, amit a tortaforma aljába csurgatunk. Amikor a karamell szétfolyt, akkor az almadarabokkal körkörösen kirakjuk a tortaforma alját.Domború felületükkel lefele. Ez lesz a tortánk teteje. ;)
- Sütőpapírral lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük (ne magas fokozaton!!!), amíg a tésztát ki nem kavarjuk.
- A négy tojásból és a cukorból kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk az olajat és óvatosan a sütőporos lisztet. Jól elkeverjük. Ezután kivesszük az almát a sütőből, levesszük róla a sütőpapírt, majd ráöntjük a tészta masszát. Visszaküldjük a sütőbe, és megsütjük. 25-30 perc kell hozzá. Vagy, amíg aranybarna nem lesz. ;)
- Mi nem vágtuk szét végül a tortát, mert siettünk. Szóval a krémet mellé kínáltuk. De ha valóban tortát kívánunk készíteni, akkor a tortaformát úgy veszem ki a sütőből, hogy fejjel lefelé fordítom. Azaz az alja legyen felül. Szépen leválasztjuk a tortáról. Aztán óvatosan egy cérna vagy kés segítségével középen elvágjuk. Az almás "kalapot" levesszük, és félrerakjuk. Az ott maradt alját, megkenjük a krémmel, majd visszahelyezzük rá a tetejét. Persze előtte meg kell várni, hogy kihűljön kissé. :)
Megjegyzés, tapasztalat:
Elég sokat változtattam rajta, mert pl a karamell készítés nincs benne... és én sokat szenvedtem. Aztán a férjem tanácsára tejkaramellát készítettem. Ugyanis a sima nem olvadt el az alma tetején. Pedig ez lenne a cél. Hogy szép bevonó réteget képezzen az almán, így a torta dísze is lenne.
Elkészítés: Kicsit macerás a karamell miatt. Meg úgy játszik az idegrendszerrel... De amúgy alapjáraton, a húzós karamellt, egyszerű torta. ***
Költségvetés: Nem mondhatom azt, hogy drága. Sőt, ha van otthon alma, akkor igazából minden alapvető dolog megvan hozzá, lehet csinálni. *
Siker: A családnak ízlett úgy is, hogy nem nagyon sikerül a karamell rétegem...És csak mellé tálaltam a krémet. ****
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése