Tudom, azért nehéz, mivel ők kemencébe csinálják, és nemzeti fogás... stb, stb. De nem nyugodtam! Élek-halok ezért a finomságért! Több próbálkozásom volt már, nem igazi sikerekkel. Viszont, amikor megszületett a kislányom, anyukám főnöke küldött be nekem a kórházba, saját készítésűt. Mondanom sem kell, azonnal elkértem a receptet... De a nagy pakolászások alatt elszórtam. Tegnap viszont a kezembe akadt, és döntöttem. Egy életem, egy halálom, MA kipróbálom!!! (azaz tegnap ;) )
Török sült tejberizs
Hozzávalók: (egy Csigára mérten...na jó, meg talán a férjére, ha hagy neki... ><)
- 1 liter tej
- fél bögre rizs (a jázmin a legfinomabb hozzá)
- 4 dl víz
- 16 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 2 csapott e.k étkezési keményítő
- A rizst megmosom, leszűröm. Majd két bögre (2 dl-s a bögrém) vízben felteszem főzni. Addig, amíg el nem fől a vize. Közben sűrűn megkavarom, mert ugye a rizsnek van egy olyan rossz szokása, hogy hamar leég.
- Ha elfőtt a víz, és szépen megdagadtak a rizsszemek, hozzáöntöm a tejet. Belekeverem a cukrot, és a vaníliát. Leveszem a tűzet mérsékelt lángra, mert pillanatok alatt odakap az egész. Oké, hogy sült rizs, meg minden. De azért mégiscsak a sütőben kéne sülnie... ;)
- Két kavarás között gyorsan szétválasztok két tojást. A sárgáját egy kis tálban a keményítővel, és egy kevés tejjel (úgy fél-egy dl) csomómentesre elkavarom. Ha megvan, ez is mehet bele a főlésben lévő tejberizsbe. Ha felforrt, utána még kb 5 percig főzzük. NAGYON SŰRŰN, majdhogynem állandó kevergetés mellett. Ne nagy lángon! :)
- Ha már kellően sűrű, levesszük a tűzről, és kisebb szuflés tálkába, ha ezzel nem rendelkezünk, mint én, akkor jénaiba szedem. Vagy 2-3 strapabíró müzlis tál is megfelelő. A tálakat egy magas falú tepsibe teszem, és félig megtöltöm vízzel. Így mennek a sütőbe.
- Magas hőfokon (villanysütő 200 C°, gázsütő 7-es fokozat) addig sütőm, amíg foltokban meg nem pirul a teteje. Amikor kész van, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe 2-3 órára. Mivel hidegen a legfinomabb! :)
Elkészítés: Egyszerű, csak nem szabad mellette mást is csinálni szimultán. Mert hamar leéghet. *
Költségvetés: Ugyan már, ez egy nagyon nagyon alapvető kaja. *
Siker: Szerintem mást nem is kell mondanom, hogy ma ismét kell csinálnom, mert 10 perc alatt elfogyott... és anyósomék meg sem kóstolták... ***** *
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése