2012. március 2., péntek

Színek jellemzői

Sárga



Meleg szín, a főszínek közül a második.



Jelentése: Jelképe az értelemnek, intuíciónak és a tudásnak. A fenség és a hatalom kifejezése. A háborút túlélő hazatérő katonák sárga kitüntetést kapnak. Negatív értelemben a buddhizmusban a lemondás, alázatosság színekét tartják számon. A közéletben mint az irigység színe. Az angoloknál a gyávaságé is, illetve a "sárga sajtó" a búvár sajtóra asszociál.  A keresztények Júdás színének tartják.
Az olimpiai zászlóban Ázsiát jelképezi a sárga karika. Kínában a császár színe volt. Csakis ő és családtagjai viselhették. Egyiptomban a gyász színe. Indiában a kereskedőké.
Mindezek mellett figyelmeztetést is kifejeznek vele. pl: sárga lap, sárga jelzőlámpa
Öltözködésben: A vörös mellett ez a másik energiabomba szín. Ha nem szeretjük az előbb említett színt, akkor a sárgával még mindig vidámságot és több életerőt varázsolhatunk egy szürke, rosszul induló nap kezdetén. Előhozza az energiatartalékokat arra a napra. Világos, fényteli szín, az individualitás jelképe. Optimistává tesz, serkenti a gondolkozást, fokozza a koncentráció készséget (vizsgára alkalmas) és az étkezést is. Ha sötét színnel párosítjuk vidám és aktív hatása van. Az öröm, a nevetés és a jókedv jut eszébe mindenkinek ha meglátja. Épp ezért néha bohókás, gyermeteg jellemet kölcsönöz. Mindezek mellett nevetséges lehet munkahelyen. Mivel gyerekesnek mutatja viselőjét. Sötétebb árnyalatai régies, antikolt hatást adnak. Halványabb kivitelben uniszex. Sokszor ezt használják a babáknál rózsaszín vagy kék helyett, amikor még nem tudják milyen nemű lesz.
Azt mondják az okosok, hogy ha világos a bőröd színe és sötét a hajad, akkor ez a te színed. De a harsányabb verziója, kihangsúlyozza a gömbölydedebb idomokat. Szóval... ;)
Ha feketével kombináljuk fenyegető és idegesítő. Ugye a természetben is ez a legtöbbször előforduló: vigyázz!!! figyelemfelkeltő. Darázséknál például jól bevált.
Jól párosíthat a zölddel. A kék ugye a harmadik főszín, és a sárgával vegyítve zöldet kapunk. ;) ja s persze a zöld a komplementer színe. De egyébként ha megnézed a színkört, a sárga közvetlen szomszédaival általában jól kijön, így az öltözködésben sem lehet hiba. Kékkel és azok árnyalataival vigyázva bánj!
Ezotéria: A harmadik csakra színe, ami a napfonat csakra. Ami a köldök fölött úgy két ujjnyira található. A fejlődő energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság, kapcsolat másokkal, a tapasztalatok feldolgozása, megértése. Az Oroszlán színének tarják, mint ahogy a Nap az uralkodó bolygója, így a színeit is birtokolja.

Lakberendezésben: Mivel az életöröm és a derű jut mindenkinek eszébe róla, gyerekszobába kiváló. Pasztell változata a mediterrán stílus egyik alap színe. Finom színekkel harmonizálva egy modern, extravagáns és elegáns lakás külsőt alakíthatunk ki. A minimál is kedveli.
Nagyon jók az olyan helyiségek barátságosabbá tételéhez, ami kicsi és sötét. Ezzel a színnek világosabbá tehetjük az ilyen kis "lyukakat". De arra azért jó odafigyelni, hogy erős használata tolakodó, és erőszakot sugall. Ha fel akarod csak dobni egy esős napon a szoba hangulatát, egy sárga virággal pl napraforgó, el tudod érni. Hisz gondolj csak bele, a napraforgó a nyár jelképe. :) + idegnyugtató hatást is tulajdonítanak neki. Úgy tartják, még a vérnyomást is serkenti.

Kiegészítő harmonikus színek
Így hordják a sztárok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése