2012. február 3., péntek

Fűszeres borecet

Még mindig ajándékozás... A sógornőm imádja a gasztro dolgokat, és őt szeretném meglepni valamivel a névnapjára. Eszembe jutott, hogy milyen jópofa dolog lenne, egy szép üvegben valamilyen ecetet, vagy olajat adni. Tudom, ezt meg lehet venni, de én saját kézzel készítettet szeretnék adni. Sajna, amit néztem, és jónak tűnik, több időbe telik... De beteszem, hogy ha rászámolom a kellő időt, akkor akár anyák napjára is tökéletes ajándék lenne.
Egyébként meg hamarosan jön úgyis a salátás szezon. :)

Szóval a recept:

Fűszeres boreset


az alap borecethez:

Hozzávalók:
  • bármilyen bor, bármilyen mennyiségben (érdemes először kicsivel kezdeni... saját vélemény. :)
    valahol 5dl-t olvastam
  • pár szem kockacukor
  • 10 szem mazsola
  • fél dl ecet 10%-os
Elkészítés:
  1. Keresek egy öblösebb befőttes üveget, beleöntöm a bort, és hozzádobom a néhány szem kockacukrot. Ettől fog beindulni az erjedés.
  2. Ha ez megvan, beleszórjuk mazsolát, és felöntöm ecettel. 
  3. Az üveget lefedem egy vászondarabban, és a lakás egy melegebb pontjára teszem. Így érlelem úgy 1,5-2 hónapig. 
  4. A legvégén pedig leszűröm, és áttöltöm egy csinosabb keskeny szájú üvegbe.
alap recept forrása

Itt azt is írják, hogy az igazán jó borecetet, magától kell hagyni beindulni erjedni. Ezt úgy követik el, hogy 1 liternyi vörös vagy fehér bort egy jóval nagyobb (5 literes) üvegbe, ballonba töltöm. Aztán 1- 1,5 évig a pincében pihentetem. Elvileg a túl üres üvegben elkezd unatkozni, és erjedésbe fog. :)

Fűszerekkel tovább ízesítem:


- 1 l borecet
- 1 mokkáskanál törött fekete bors,
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
- 1 mokkáskanál őrölt mustármag,
- 1 mokkáskanál őrölt koriander,
- 1 csapott evőkanál só,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma

      Elkészítés:
      1. A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom.
      2. Ezután a borecetet langyosra melegítem. Belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert.
      3. Lekötve érlelem 5 hétig. Ha letelt az idő, finom szűrőn átszűröm, kisebb üvegekbe porciózom, tetszés szerint. Gondosan lezárva tárolom.
       Mihez jó a borecet? 
      • mindenféle saláták ízesítéséhez
      • húsok pácolásához különösen a hal, nyúl és bárányhoz
      • az öntetek és a majonéz feldobásához is remek
      • meggátolja a felvágott alma, körte és zeller megbarnulását.
      • zöldségek, gombák, és egykét gyümölcsök savanyítására
      További receptek

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése