2012. február 1., szerda

Pont időben

Tegnap több részletben sikerült megnéznem a már rég bemutatott mozifilmet. Amikor premieres volt a mozikban, sajna nem sikerült... jobb dolgom híján. (mondjuk egy szülés... ><) Szóval tegnap megnéztük a Lopott idő című filmet. (Véletlenül pont tegnap volt Justin Timberlake születésnapja :] )

Személyes véleményt mondok. Hisz a filmkritikusok már úgyis elmondták milyen, csak körbe kell lesni az interneten.
Tehát, nekem az alapötlet nagyon tetszett. Sőt mi több, zseniális. Hogy mi az? A mostani gazdasági válságos- pénz beszél, kutya ugat- helyzetet ülteti át... hmmm, hogy is fogalmazzak... közeli jövőbe? Sajna nincs megmagyarázva, hogyan alakul ki az, hogy az emberek 25 éves korukig "büntetlenül" élnek. Aztán beindul a karjukon lévő időzített bomba. Akarom mondani óra, ami visszaszámlálja a perceket, ami még hátra van. Így 26 éves korukig élnek az emberek genetikailag. Akinek van "pénze" ideje, akár halhatatlan is lehet. Örökké 25 éves. Annyi időt halmozhat fel az óráján, amennyit nem szégyell. És persze ott az ellenpélda, a szegények, akik napról napra élnek. Minden időben mérhető. A számlák, a fizetés, a szórakozás... minden. És átfut az ember fején az a kérdés, amikor megpillant egy filmes reklámot: 1 óra az életedből, 6 pakkos sörért. Megéri-e, amikor egy napnál nincs több a mutatódon?
A film legdurvább jelenete, (és szerintem ez a legütősebb az egészben) amikor főhősünk gondos anyukája, aki aznap ünnepli az 50. születésnapját, (és mellesleg úgy néz ki, mintha Timberlake macája lenne), munka után befizeti a számlákat, és marad másfél óra az életéből. Felülne a hazafelé tartó buszra. Igen ám, de a jegyet napközben felemelték 2 órára. (ez a fizetőeszköz ugye) Gyalog szintén két óra az út... Na ilyenkor mi van? Így is, úgy is lejár az időd, mire hazaérnél... és persze hiába néz körbe az utasokon, hogy hátha segít valaki... reménytelen. Hát mit tehet? Amit a buszsofőr is tanácsol... fut. Az életéért, hogy találkozzon a fiával, aki tud neki időt adni... (kézfogással el lehet ajándékozni annyit, amennyit akarsz)
Itt elgondolkoztam, hogy milyen érzés lehet látni valóságosan is, hogy már csak másodpercek vannak a halálig?
A többit nem mondom el, hátha olyan is olvas, ki megnézné.
Szóval érdekes kérdéskör, és megvalósulása az "idő pénz" mondásnak. Ez tetszett. Nagyon is bele tudjuk érezni a mai anyagi helyzetet. A szegények és a gazdagok közötti egyre mélyülő árkot.
De a többi? Színészi játék nulla... Inkább énekelnie kéne Timberlake-nek. Azt tudja... A társa a filmben egy anorexiás milliomos csemete, aki végig sejtelmesen pillog, és mellesleg egy 20 cm-s sarkú cipőben sprintel, ablakból ugrik ki és hasonló, igazán valósághű dolgokat tesz. Mimikátlan arccal. Szóval ez egyáltalán nem begyere. Lényegében az egész egy nagyon jó, bár ki nem bontott ötleten alapuló sablonos akciófilm.
Egyszer megnézhető.

Értékelés: Hááát... az ötlet és csak az ötlet miatt, egy erős: ***



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése