2012. február 3., péntek

Romantikus vacsora - 1. rész -

Sok helyen olvastam ezt meg azt. Hajtott a kíváncsiság, hogy mit tanácsolnak egyes női oldalak a romantikus vacsorát illetőleg. Érdekességként zárójelben jegyzetem meg, hogy általában a Valentin nappal hozzák kapcsolatba. Holott, szerintem nem feltétlen kell hozzá egy „ünnep”, hogy párunkat meglepjük egy gyertyafényes vacsorával. Nem?
Minden esetre hoztam egy csokor jó tanácsot. Először is a hölgyeknek. ;) De az urak se féljenek, nem maradnak ki ők sem. :]
Azt mondják az okosok (köztük a férjem is), hogy semmiképpen sem arra az alkalomra kell valami újat kitervelni. Sokszor a legegyszerűbb ötletek a legnyerőbbek. Egy kis különleges íz, fűszer bőven elég. Illetve a tálalás, és a külcsín. Báááár, sok férfiembert ezzel sem nagyon lehet levenni a lábáról. Szóval akkor sorjában, 10 pontba foglalva.

1. Tervezzük már meg előre mit szeretnénk kedvesünk elé tálalni a vacsora alkalmával. Szerezzük be hozzá időben a hozzávalókat. Ne kelljen a „nagy napon” ezen stresszelni, hogy valamit nem találunk az üzletben.
2. Több fogás esetén, főzzük meg előre azt, amit tudunk. Ha a desszert olyan, akkor azt. Ne mindegy egy nap akarjunk megcsinálni. A leves legyen valami könnyű, pl a legtöbb krém leves egyszerűen és gyorsan megvan. Mindezek mellett dekoratívan ki lehet díszíteni.  Húsos ételekből főleg a vörös hús a kedveltebb.
3. Hogy jól érezzük magunkat, főzés közben mosogassuk is el az edényeket. Így biztos, nem érezzük úgy, hogy nem tökéletes valami. Nem kell kapkodni, félni, hogy nem leszünk kész. És időnk is lesz a tükör előtt szépítkezni. ;)
4. Ha már régóta vagyunk együtt az illetővel, akit meg akarunk lepni, akkor érdemesebb valami különlegeset készíteni. De csakis akkor.
Vagy jöhet a jól bevált kedvenc étel, valami alkalomhoz illő körítéssel. Illetve feltúrbózva fűszerrel, elkészítési móddal.
Ha még csak az elején tart a kapcsolat, nem árt előtte kikérdezni a vendégünket, hogy nincs-e étel allergiája, vagy valami, amit nem szeret. Jobb elkerülni a kellemetlen meglepetéseket. Esetleg előtte tudakoljuk ki, mi a kedvenc nemzetközi konyhája, vagy a kedvenc étele.
Valamint kerüljük elsőre a tengeri herkentyűket.
5. Mivel férfinak készítünk ételeket, ne számoljuk a kalóriákat, és feledkezzünk meg a fogyókurás reform étrendről. Ők szeretnek kiadósat és finomat enni, és él bennük az előítélet a saláták és a „nyúltápok” ellen. (legalábbis a legtöbb. az én férjem ebben is kivételt képezz… :D) De vigyázzunk, hogy ne is legyen tömény, puffadást okozó! (bab, káposzta, kömény)
6. A vágy keltő ételekből és fűszerekből is mértéket kell tartani. Nem szabad, hogy minden fogásban legyen valami belőlük! Ne halmozzuk az afrodiziákumokat, ne épüljön minden egyértelműen a vágy fokozására.
7. Ha a vacsora megvan, jöhet a szépítkezés. Itt sem érdemes túlzásokba esni. Néha elég egy egyszerű ruhadarab is, ami jól áll, kiemeli azt, amit ki kell emelni, és elrejti az esetleges rejteni valókat. Ha kihívót akarunk, szerintem a fehérneművel érdemes próbálkozni. (férjem is támogatja…^^)
A smink szintén maradjon finom, egyszerű. Nem érdemes kéj nőnek maszkírozni magunk…
8. A terítés harmonizáljon. Igaz, kevés férfi törődik ezzel, de mégiscsak hangulatosabb, és mi sem idegeskedünk, hogy netán a szalvéta elüt a terítőtől. A dekorációs elemeket sem szabad túlzásba vinni. Ez igazából csak a nőknek fontos. Elég két száll gyertya, vagy pár mécses az asztal közepére. Illetve a lakás egyes pontjaira. Elég ezzel megvilágítani a teret, ezzel is ráhangolódni a meghittségre.
A háttérbe egy kellemes kis zene… lehet a kedvenc együttes, vagy egy direkte erre a célra írt válogatás.
 9. Sokszor még delejezőbb az élmény, ha egymást etetjük. Illetve nagyobb szerepet kapnak az ujjak és az ajkak az étkezés folyamán. (zárójel lábjegyzetet a férjem ismét pont ellentét…) Vagy ha nem is kézzel, akkor közös tálból is lehet elkölteni a vacsorát.
10. Levezetésnek egy kellemes desszert, vagy egy finom bor-pezsgő. Amit már a kanapén, szobában is elkölthetünk. ;)

Afrodiziákumok:

- avokádó, bazsalikom, borsmenta, chili, csokoládé, datolya, eper, fahéj, fokhagyma, füge, ginzeng, gyömbér, gránátalma, méz, petrezselyem, spárga, szegfűszeg, vanília, zeller

Vágyfűtő menü tippek

Sáfrányos hagymaleves
Spárgakrémleves
Gyömbéres csirkemellragu
Szerelmes penne - szicíliai szósszal
- Spárga carbonara
- Szerelmeseknek
- Vörös bársony torta

Folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése