2012. február 17., péntek

Színek jellemzői

vörös



Meleg szín, a főszínek egyike. 



Jelentése: A középkorban a szenvedés színe volt. Gondoljunk csak a skarlát betű fogalmára. Ma az öröm, a szabadság, szenvedély (erotika)- szerelem színe.
Illetve a figyelemfelkeltés valamint a tiltás.
A magyar zászlóban az erőt, bátorságot képviseli.
Hatása: Figyelemfelkeltő és tekintélyt sugárzó.
Öltözködésben: Ha növelni akarjuk az energiánk egy fáradtan induló reggelen, tanácsos színkombináció, mivel aktivizál. Amikor valaki ilyet visel, általában lelkesnek, diplomatikusnak gondolják. De egyben harciasnak is.
Praktikus színárnyalatai miatt halványabb színeiben vagány, míg egy erőteljesebb vörös elegáns tud lenni. Az arannyal összeházasítva pedig garantáltan királyi hatást kölcsönöz viselőjének. Legjobban a feketéknek sötét tónusú hajkoronát viselőknek áll jól. Ebből adódik, hogy a feketével való viselése is igen izgalmas tud lenni.
Manapság már egyre bátrabban használják az esküvői ruhaszalonokban is, mint menyasszonyi ruha.
Ezotéria: Néphiedelemben rontásmegóvó hatást tulajdonítanak a vörös szalagnak. Negatív értelemben a bűn, az ördög színe. Vörös hajú nők pedig tudjuk jól, hogy boszorkányok. ;) A 1900 században pedig minden nőnek, aki az utcán kereste a kenyerét, vöröske kellett festenie a haját. Innen tudta mindenki, hogy a legősibb mesterséget űzi. És ugye ott vannak a vörös negyedek, és a piros lámpás házak, bordélyok.  Leghíresebb talán, a Moulin Rouge) Mennyi, mennyi vörös. :)
Az első csakra,a Gyökércsakra színe. Hatása: Ösztönök, túlélés, biztonság, fizikai erőnlét.
A Koshoz tartozó szín, mivel az uralkodó bolygója a Mars, a vörös bolygó.

Lakberendezés: Mivel az a leglüktetőbb szín, csínján kell vele bánni. A túlharsogó vörös falak pár hét alatt az őrületbe kergethetnek. Mivel meleg szín, ezért egy sötét, komorságot, hideget sugárzó lakáshoz ideális tud lenni, ha ügyesen választunk. Kis szobához szintén nem nagyon ajánlott, mert kisebbé teszi a teret. Ha pedig még kisebb lesz a kuckóvá kívánt szoba, akkor már jön a nyomasztó érzés.
Ésszerűbb kiegészítőként használni. Vagy ha mindenképp vörös falakat szeretnénk, lágyítani mondjuk fehérrel vagy ilyen kiegészítőkkel is megoldható. Másik szín még a narancssárga. Ezzel fogható vissza némiképp. Ami egyben a kiegészítő színe is. A zöld komplementere, de ezzel is hálás légkör teremthet. De hogy ne szóljak már ennyi negatívat! ^^ Ha fel akarunk dobni egy unalmas belső teret, akkor a vörös biztos jó választás. És elég csak kicsit használni belőle. Díszpárnák, kép, bútor... netán szobor.
Jellegzetesen keleti hangulatot keltő szobákhoz szokták alkalmazni. Attól lesz olyan "ezeregyéjszakás".
Igaz ez a kép nem a tipikus példa, de tetszetős. Nem? :)
Mindenképpen izgalmas és megmozgatja a fantáziát. ;)


Kiegészítő színek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése